1. ja 2. raskausviikko

Raskauteen valmistautuminen


Jos käytät hormonaalista ehkäisyä, kuten ehkäisypillereitä, ehkäisylaastaria, hormonikierukkaa tai vastaavia ja toiveissasi on raskaus, lopeta ehkäisyn käyttäminen.

Hedelmöittyminen


bild_vecka1

Nyt on kulunut 1–2 viikkoa edellisten kuukautisten alkamispäivästä. Jos kuukautiskiertosi on säännöllinen eli 28 vuorokautta, ajoittuu ovulaatio kierron toisen viikon loppuun. Munasarjat tuottavat munasoluja.

Munasolu kulkeutuu munanjohtimeen, missä siittiösolu voi hedelmöittää sen. Hedelmöittymisen jälkeen kohdun limakalvo ja seinämät paksuuntuvat, mikä valmistaa niitä munasolun mahdollista kiinnittymistä varten.

On hyvä muistaa, että hedelmöittymisestä voi kulua jopa 10 vuorokautta ennen kuin virtsasta otettu raskaustesti antaa positiivisen tuloksen.

 

 

Foolihappolisä


roser are red

Jos et vielä käytä foolihappolisää, on tärkeä aloittaa sen ottaminen nyt. Foolihappolisä ennen raskautta ja sen aikana vähentää hermostoputken sulkeutumishäiriön eli selkärankahalkion riskiä lapsella. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittaa kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille 400 µg:n foolihappolisää.