3. raskausviikko

 3. raskausviikko – lapsi


3. raskausviikolla kohdussa olevan alkion solujen määrä lisääntyy nopeasti.

Hedelmöittymisessä muodostuu 23 kromosomiparia, kromosomiparin toinen kromosomi periytyy äidiltä ja toinen isältä. Sukupuoli määräytyy hedelmöittymishetkellä. Siittiösolu kantaa sukupuolen määräävää Y- tai X-kromosomia. Siittiön kantaessa Y-kromosomia syntyy poika ja siittiön kantaessa X-kromosomia syntyy tyttö.

 

barnet

3. raskausviikko – äiti


Joillakin naisilla esiintyy niukkaa, niin sanottua kiinnittymisvuotoa, kun munasolu kiinnittyy kohtuun. Vaikka kyseessä on kuukautisia niukempi vuoto, voi sitä joskus erehtyä luulemaan kuukautisvuodoksi.

Monilla naisilla ilmenee jo 3. viikolla lisääntynyttä väsymystä, ärtyneisyyttä ja mielialanvaihteluita sekä pahoinvointia.

On tärkeää olla tupakoimatta ja juomatta alkoholia raskauden aikana

Raskaudenaikainen tupakointi voi aiheuttaa komplikaatioita, kuten keskenmenon ja istukan ennenaikaisen irtoamisen. Tupakointi voi hidastaa sikiön kasvua ja johtaa pieneen syntymäpainoon. Nikotiinilla on kohdun verisuonia supistava vaikutus, mikä heikentää sikiön hapen ja ravintoaineiden saantia. Alkoholin juominen raskauden aikana lisää keskenmenon, istukan irtoamisen ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

3. raskausviikko – tutkimukset


 

Jos hedelmöittymisestä on nyt kulunut yli 10 vuorokautta, raskaustesti voi nyt antaa positiivisen tuloksen. Jos tulos on negatiivinen, ei se välttämättä vielä varmasti tarkoita, ettet voi olla raskaana.

Raskauden toteaminen virtsanäytteestä tehtävällä raskaustestillä voi olla vielä liian aikaista.

 

graviditetstest