5. raskausviikko

5. raskausviikolla monet alkavat epäillä olevansa raskaana. Ensimmäiset raskausoireet voivat muuttua selvemmiksi. Raskauteen voivat viitata tihentyneet vessakäynnit. Koska kohtu painaa virtsarakkoa, tihentynyt virtsaamisen tarve voi jatkua synnytykseen asti. Rintojen koko kasvaa ja ne voivat olla arat ja pingottuneet, mikä voi joskus tuntua kivuliaalta. Maitorauhaset muuttuvat näkyvämmiksi ja useimmiten nännit tummenevat. Sinua voi väsyttää ja väsymys voi jatkua koko raskauden ajan. On tavallista tuntea vastenmielisyyttä tiettyjä ruokia ja tuoksuja kohtaan. Raskauden alkuvaiheessa suussa voi tuntua metallin makua. Myös kuukautiskipua muistuttavaa alavatsakipua voi esiintyä.

par på äng

 

5. raskausviikko – lapsi


Alkio on nyt noin 1,25 mm:n kokoinen.

Alkion vartalo ja luusto jatkavat 5. raskausviikolla kehittymistään ja monet sisäelimet, kuten sydän ja hermosto, alkavat muodostua. 

5. raskausviikko – äiti


Raskausoireet ovat yleisiä, kuten pahoinvointi, oksentelu ja väsymys. Pahoinvointia esiintyy tavallisesti aamuisin ja se voi joskus aiheuttaa oksentelua. Pahoinvointi on yleensä ohimenevää ja loppuu raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, mutta joillakin odottavilla äideillä pahoinvointi jatkuu koko raskauden ajan.

Vinkkejä pahoinvoinnin estoon

Seuraavat vinkit voivat auttaa raskauspahoinvointiin:

  • Yritä syödä päivän aikana usein, pieniä määriä kerrallaan.
  • Juo pieniä määriä usein päivän aikana.
  • Yritä saada jotakin syödyksi aamulla ennen sängystä nousemista. Aamupalaksi kannattaa syödä jotakin ruokaisaa.