7. raskausviikko

7. raskausviikko on nyt alkanut ja sikiön huomattava kasvu alkaa.

7. raskausviikko – lapsi


Alkio kasvaa hyvin nopeasti 7. raskausviikon aikana. Pituus kaksinkertaistuu viikon aikana: kun pituus viikon alussa on 4–5 mm, on se viikon lopulla noin 1,2 cm päälaelta takapuoleen mitattuna.

Jalat ja kädet alkavat nyt erottua neljänä nuppimaisena aihiona. Alkion pää on edelleen hyvin iso verrattuna muuhun vartaloon, jonka toinen pää on mutkalla olevaa häntää muistuttava pullistuma. Sydämessä on nyt kaksi kammiota, vasen ja oikea. Alkiolla on nyt henkitorven aihe, josta keuhkot kehittyvät. Aivot jakautuvat kahteen aivopuoliskoon ja sieraimet sekä silmäkuopat alkavat muodostua. Suolisto alkaa muodostua. Osa suolista kehittyy tyrää muistuttavassa ulkonemassa vatsalla. Kyseessä on fysiologinen tyrä, joka katoaa myöhemmin. Alkion haima alkaa tuottaa insuliinia.

 

v7 embryo

 

7. raskausviikko – äiti


Saatat voida pahoin ja sinua voi väsyttää. Vatsasi voi myös tuntua pullottavalta. Mielialasi voi olla herkkä ja pienetkin asiat ja tilanteet voivat itkettää. Vaikka ollaan vasta alkuraskaudessa, monia odottavia äitejä vaivaa jo tässä vaiheessa ummetus. Syynä tähän on relaksiini- ja progesteronihormonien lisääntyminen, mikä hidastaa suolen toimintaa. Tämä voi joskus aiheuttaa peräpukamia, jotka voivat olla kivuliaita ja niistä voi vuotaa verta. Ummetuksen ehkäisemiseksi kannattaa syödä kuitupitoista ruokaa (parsa, luumut, appelsiinit yms.) sekä juoda enemmän. Myös säännöllinen liikunta auttaa ylläpitämään suolen toimintaa.