8. raskausviikko

8. raskausviikko – lapsi


8. raskausviikolla alkio kasvaa 1,4 cm:stä 2 cm:n pituiseksi.

Kasvu on näinä viikkoina nopeaa. Kasvoissa erottuvat silmäluomet ja verkkokalvon kehittyminen alkaa. Myös nenänpää ja korvat alkavat muodostua. Sydämessä aortta ja keuhkovaltimot eroavat toisistaan. Kyynärpäät alkavat näkyä ja ne kasvavat samaa tahtia jalkojen ja käsivarsien kanssa. Käsivarsien muoto on hieman koukkumainen, sormet ja varpaat alkavat erottua käsissä ja jaloissa.

bild_vecka8

8. raskausviikko – äiti


Kohtu kasvaa, mutta yleensä on vielä liian aikaista huomata vyötärön ja vatsan kasvua, etenkin jos kyseessä on ensimmäinen raskautesi. Kohdun kasvaminen voi aiheuttaa kipua ja pistelevää tunnetta alavatsalla. Joidenkin odottavien äitien mielestä tuntemukset muistuttavat supistuksia tai kuukautiskipuja. Sinulla voi olla jalkakramppeja eli suonenvetoa. Nämä lihaskouristukset voivat voimistua öisin.

Pahoinvointi ja oksentelu, päänsärky, väsymys ja rintojen kasvu voivat jatkua.

 

8. raskausviikko – tutkimukset


Ensimmäinen käynti neuvolassa on yleensä raskausviikolla 8–10. Ensimmäisellä käynnillä tapaat neuvolan terveydenhoitajan, joka hoitaa sinua koko raskauden ajan. Käynnillä voit esittää kysymyksiä sinua mietityttävistä asioista. Lisäksi otetaan mm. verikoe ja virtsanäyte. Käynnillä keskustellaan myös sikiöseulonnoista, kuten varhaisraskauden yleisestä ultraäänitutkimuksesta, jolloin on mahdollista osallistua kromosomihäiriöiden seulontaan.

hand på mage