Raskauden varhaiset merkit

Jo raskauden ensi päivänä ilmenee tiettyjä merkkejä ja oireita, jotka voivat viitata raskauteen.


Kuukautisten poisjäänti

Kuukautisten poisjäänti on yleensä ensimmäinen merkki, joka saa epäilemään raskautta. Jos kuukautiset ovat säännölliset, on syytä epäillä raskautta vasta, kun kuukautiset ovat viikon myöhässä. Raskauden havaitseminen on huomattavasti vaikeampaa, jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen. Vaikka kuukautiset olisivatkin säännölliset, ne voivat olla myöhässä esimerkiksi matkan, henkisen kuormituksen tai vastaavien syiden takia.


Pahoinvointi ja oksentelu

Pahoinvointi ja oksentelu ovat hyvin tavallisia oireita, etenkin aamuisin, mutta ne voivat jatkua koko päivänkin. Pahoinvointi ja oksentelu johtuvat hormonitoiminnan muutoksista ja voivat yleensä ilmaantua jo muutama päivä sen jälkeen, kun munasolu on kiinnittynyt kohtuun. Oireiden lievittämiseksi on hyvä syödä vähän ja usein, jolloin vatsa on koko ajan toiminnassa olematta kuitenkaan koskaan aivan täynnä.


Kivut

Tavallinen alkuraskauden oire on kuukautiskipua muistuttava kipu. Tyypillisimmillään kipu tuntuu alavatsassa. Tätä ilmenee etenkin raskauden ensi viikkoina, jolloin nainen ei usein edes tiedä olevansa raskaana. Kipua voi helposti luulla tavalliseksi kuukautiskivuksi.


Tihentynyt virtsaamistarve

Raskauden ensimmäisten viikkojen aikana kohtu alkaa kasvaa ja pyöristyä. Kohtu painaa virtsarakkoa, mikä aiheuttaa tihentynyttä pissahädän tunnetta.


Väsymys

Väsymys voi olla raskauden ensimmäisiä havaittavia merkkejä. Raskauden ensimmäisten viikkojen aikana voi väsyttää paljon. Silloin on parasta kuunnella omaa kehoaan ja levätä niin paljon kuin mahdollista. Väsymys helpottaa yleensä parissa viikossa, mutta toisilla väsymys jatkuu koko raskauden ajan. Ota tällöin asia puheeksi neuvolassa.


Makuaistin muutokset

Raskaudenaikaiset hormonitoiminnan muutokset voivat vaikuttaa maku- ja hajuaistiin. On tavallista himoita sellaisia ruokia, joita ei tavallisesti syö.


Huimaus ja pyörtyminen

Hormonitoiminnan muutokset voivat vaikuttaa sydämeen ja aivoihin, mikä voi aiheuttaa huimausta ja pyörtymisen. Estrogeeni ja progesteroni voivat aiheuttaa muutoksia verenkierrossa niin, ettei aivoihin tule riittävästi verta. Tämän takia raskaana olevaa voi huimata ja pyörryttää. Tämän estämiseksi on hyvä istua jalat ylhäällä.


Turvonneet ja arat rinnat

Turvonneet ja arat rinnat voivat monesti olla raskauden ensimmäisiä oireita. Nänneissä ja niiden ympäristössä voi tuntua aristusta, pistelyä ja jopa lämpötilan muutoksia. Rintojen kasvu aiheutuu naishormonien lisääntymisestä ja rasvan kertymisestä raskauden ensi viikkojen aikana. Jo kuudennella raskausviikolla rinnat ovat voineet kasvaa yhdellä koolla. Rintojen kasvu jatkuu synnytykseen saakka ja sen jälkeenkin imetykseen liittyen.


heart shapeRaskauden toteaminen

 

Jos epäilet olevasi raskaana, kannattaa tehdä raskaustesti. Jos teet testin kotona ja tulos on positiivinen, on 99 %:n varmaa, että olet raskaana. Raskaustesti mittaa istukkahormoni HCG:n määrää. Istukka alkaa erittää sitä muutama päivä munasolun kiinnittymisen jälkeen.

 

Kun olet tehnyt positiivisen raskaustestin, voit ottaa yhteyttä neuvolaan ja varata ajan ensimmäiselle käynnille. Ensimmäinen käynti neuvolassa on yleensä raskausviikolla 8–10. Ensimmäisellä käynnillä tapaat neuvolan terveydenhoitajan, joka hoitaa sinua koko raskauden ajan. Käynnillä keskustellaan yleisestä terveydentilastasi ja mahdollisista aiemmista sairauksistasi ja voit esittää kysymyksiä sinua mietityttävistä asioista. Lisäksi otetaan mm. verikoe ja virtsanäyte.

 

Kaikille raskaana oleville on tarjolla varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus raskausviikolla 10–13, jolloin on mahdollista osallistua kromosomihäiriöiden seulontaan. Ultraäänessä selvitetään seulonnan lisäksi raskauden kesto. Seulontaan kuuluu myös verinäyte, joka otetaan raskausviikolla 9–11. Toinen kaikille raskaana oleville tarjolla oleva ultraäänitutkimus on rakenneultraäänitutkimus raskausviikolla 18–21.